Preview
Effectieve video’s voor op Instagram, hoe maak je die?

Leestijd: 5 minuten

Het was een briljante stap van Facebook om Instagram te kopen, de perfecte gok. Wat leek op een veelbelovend socialmediakanaal is nu ook de realiteit. En dat zal de komende jaren ook nog wel groeien. Dat heeft Instagram al bewezen met over 400 miljoen gebruikers wereldwijd. Met zulke cijfers is het belangrijk om te realiseren dat video’s op dit platform behoorlijk effectief kunnen zijn, vooral als je een wat jonger publiek probeert te bereiken.

Het was een briljante stap van Facebook om Instagram te kopen, de perfecte gok. Wat leek op een veelbelovend socialmediakanaal is nu ook de realiteit. Dat zal de komende jaren ook nog wel groeien. Dat heeft Instagram al bewezen met over 400 miljoen gebruikers wereldwijd. Met zulke cijfers is het belangrijk om te realiseren dat video’s op dit platform behoorlijk effectief kunnen zijn, vooral als je een wat jonger publiek probeert te bereiken.

Instagram stories hebben hun eigen unieke eigenschappen in vergelijking met video's op de tijdlijn.

Wanneer je een video upload op Instagram zijn er twee belangrijke dingen waar je op moet letten.

 1. De omschrijving/tekst die je bij je post zet.
  Probeer je tekst leuk en spontaan te houden zonder dat je onduidelijk wordt.
 2. Hashtags.
  Sommige onderzoeken geven aan dat er meer interactie is op posts met meer dan 11 hashtags. In die context zijn hashtags de sleutel tot het succes. Dat zijn ze ook maar je moet ze dan wel goed gebruiken.
  a. Wees specifiek.
  Hoe specifieker je hashtag is, hoe sneller je post bij de juiste doelgroep terecht komt. Als voorbeeld #drone is een algemene hashtag als je je richt op dronefotografie, gebruik dan liever de hashtag #dronefotografie.
  b. Wees kritisch.
  Het bovenstaande onderzoek gaf aan dat je ongeveer 11 hashtags moet gebruiken, ja dat kan werken maar niet altijd. Voeg niet onnodig hashtags toe aan je post. Zorg dat de hashtag passen bij de content die je plaatst.
  c. Wees voorzichtig met de hashtags die je kiest.
  Doe altijd onderzoek naar een hashtag. Introduceer je bijvoorbeeld een ‘eigen’ hashtag zoek dan altijd even op of er al iets op gedeeld wordt. Het bedrijf Research in Motion (een bedrijf van Blackberry) had hun vacatures gedeeld met de hashtag #rimjobs. De hashtag was een succes, maar met de verkeerde intenties...

  De type video’s die op Instagram het beste werken wijkt af van wat we kennen op Facebook. Op Instagram zijn we namelijk gebonden tot een maximaal aantal seconden. Wanneer je Instagram video langer is dan 1 minuut wordt er een IGTV video van gemaakt. Dat is dan ook de reden waarom veel marketeers inzetten op Instagram Stories. Hier creëren ze een hele nieuwe manier van interacteren. Met stories kun je het volgende doen:

  • Aanbiedingen
   Stories zijn maar 24 uur beschikbaar. Dit geeft een hele andere betekenis aan de term ‘beperkt aanbod’. 
  • Kijkje achter de schermen
   Door via Stories een kijkje achter de schermen te geven hoe bijvoorbeeld producten worden gefotografeerd, de dagelijkse gang van zaken of inzicht geeft de fabriek, je zorgt ervoor dat je je merk menselijk maakt. Door je volgers hierin te betrekken zorg je ervoor dat zij zich ook een onderdeel voelen.
  • Toon je product en/of dienst
   Een sneakpreview van een nieuw product werkt altijd. Je kunt mensen alvast motiveren en nieuwsgierig maken voor wat er komen gaat en ondertussen dit al emotioneel laden.
  • Influencer overnames
   Een jonge generatie is erg geïnteresseerd in influencers en volgt deze dan ook graag. Is er een influencer die dezelfde waarden heeft als jouw bedrijf en een doelgroep bereikt die voor jou interessant is? Kijk of je kunt samenwerken. Laat de influencer een dagje je account overnemen.
  • Aftellen!
   Heb je een evenement of lancering van een product gepland? Dan is het tijd voor een countdown. Hiermee speel je in op de FOMO van je volgers. FO watte? FOMO, fear of missing out. Iedereen die je hiermee kunt bereiken zal nieuwsgierig worden.
  • Content teasers
   Als je meer dan 10.000 volgers hebt is het mogelijk om een swipe omhoog functie te gebruiken. Hiermee kun je met één beweging mensen naar je website krijgen. Heb je een interessante blog of een nieuwsbericht? Voeg deze dan toe aan je story.

  Natuurlijk bestaan video’s op Instagram niet alleen op Instagram stories, je kunt ze ook plaatsen op je tijdlijn. Hier deel je alleen weer een andere soort video dan dat je doet in je stories.

  • How to video’s
   Mensen houden ervan om te leren hoe ze dingen kunnen doen. Life-hacks of de kook video’s van Tasty zijn bijvoorbeeld erg populair.
  • Product video’s
   Korte en snappy video’s zijn aantrekkelijk en zorgen ervoor dat je direct de aandacht pakt van de doelgroep. Onderbouw een aantal kenmerken en maak het niet te lang.
  • Bedrijfsvideo's
   Dit klinkt heel saai maar bedrijfsvideo's werken prima op Instagram. Het is gewoon een kwestie van de communicatie toon aanpassen naar de doelgroep en het kanaal om de video grappig en informeel houden.
  • Reclames
   Net als Facebook is Instagram ook een kanaal waar je eenvoudig korte versies van de reclames kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het presenteren van je product, uitleggen van je dienst of juist een promotievideo.

  Naast Stories en video’s op de tijdlijn is het op Instagram ook mogelijk om live te gaan. Jouw volgers krijgen automatisch een pushbericht wanneer je live gaat en jouw profielfoto zal aan het begin van de story lijst getoont worden (zie screenshot). Ga het gesprek aan met je volgers, vertel ze over je dag, doe een Q&A of laat ze live meekijken achter de schermen. Leuke aanvulling het is ook mogelijk om met je fans live te gaan. Zie het maar als een digitale versie van een meet & greet met je favoriete artiest.

  Als laatste willen we je nog twee dingen meegeven.

  1. Maak gebruik van de effecten, functies en filters van Instagram. Of je het nu subtiel gebruikt of alle functies tegelijk gebruikt, gebruik ze als een onderdeel van de manier hoe je bedrijf praat tegen zijn/haar fans. Instagram voegt regelmatig nieuwe features toe dus maak hier ook gebruik van.
  2. Boost je zichtbaarheid met advertenties. Hashtags alleen zorgen er niet voor dat iedereen die wellicht geïnteresseerd is in je bedrijf je zal vinden. Net als Facebook is hier een advertentiebudget voor nodig. 

  Benieuwd hoe je video content moet inzetten op andere socialmediakanalen? Lees onze andere blogs over video’s op Facebook en TikTok!

  Wil je hulp bij de productie van een goede social video? Neem vrijblijvend contact met ons op!

  Andere blogs

  > Lang leve de blogs
  > Tralalala
  > Een vlog is geen blog
  > Alles over leesbaarheid
  Terug naar overzicht

  Andere blogs

  > Lang leve de blogs
  > Tralalala
  > Een vlog is geen blog
  > Alles over leesbaarheid
  Terug naar overzicht

  "Hier moet een quote van de blog komen om het verhaal te ondersteunen"

  Copyright© 2020 Home of the Brave.
  Alle rechten voorbehouden.

  Interesse in een afspraak?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!